SOORTEN HUIDAANDOENINGEN / HUIDPROBLEMEN

Huidzorg 073 behandelt vele soorten huidproblemen/huidaandoeningen zoals huidveroudering, overbeharing, huidoedeem na (borst)kanker, acne, couperose, pigmentvlekken en littekens.

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende huidproblemen/huidaandoeningen die Huidzorg 073 goed kan behandelen.

ACNE

Wat is acne?

Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die veel psychische problemen kan geven. Acne kan soms ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat acne?

De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer, ook wel talg genoemd. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige, open mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, waardoor deze nauwer wordt. In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

acne behandeling

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne. Vaak worden verschillende behandelingen gecombineerd om het beste resultaat te behalen.

Een acnebehandeling door de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:

 • Manuele reiniging van de huid: Het verwijderen en ledigen/aanprikken van mee-eters en puistjes.
 • Sebacia acneprocedure: De nieuwste acnebehandeling van Nederland. Tijdens deze behandeling maken we gebruik van gouden microdeeltjes en een laser om de olieproducerende talgklieren te verkleinen. Meer informatie vindt u op de pagina Sebacia acnetherapie.
 • Dieptereiniging van de huid door middel van een chemische peeling: Doel hiervan is het verwijderen van dode, losse huidcellen, zodat de poriën minder blokkeren. Wanneer een huid regelmatig wordt gepeeld, zullen mee-eters niet zo snel meer ontstaan en de talg zal minder snel in de porie ophopen. Bovendien worden littekens als gevolg van de acne verminderd. Meer informatie vindt u op de pagina chemische peeling.
 • Adviezen over huidverzorging en het gebruik van verzorgingsproducten: Het is belangrijk de huid goed te verzorgen, vooral in combinatie met crèmes die eventueel de huisarts of dermatoloog heeft voorgeschreven.

Meer informatie over de verschillende soorten behandelingen vindt u op de pagina acnetherapie.

ACNE LITTEKENS

Wat zijn acnelittekens?

Mensen die acne hebben gehad, kunnen ontsierende littekens daaraan overhouden. Littekenweefsel ontstaat na beschadiging van de huid. Bij acne wordt deze beschadiging veroorzaakt door de heftige ontstekingsreactie in de huid. Vaak ontstaan littekens ook door het onzorgvuldig en te hard uitknijpen van de mee-eters en puistjes. Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. Dit heeft mede te maken met de ernst van de acne en de mate van littekenvorming.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe voorkom ik acnelittekens?

Het is niet echt mogelijk om littekens altijd te voorkomen. Wanneer de huid  is beschadigd door ontstekingen is het onmogelijk om voor 100% te voorkomen dat er littekens ontstaan. Een goede verzorging en een optimale genezing van de huid is erg belangrijk. Heeft u acne? Vraag de huidtherapeut om advies hoe u uw huid het best kunt verzorgen. Niet krabben, niet onnodig uitknijpen van de puisten zal ervoor zorgen dat u minder littekens krijgt.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan acnelittekens op verschillende manieren verminderen, vervagen of zelfs volledig verwijderen. Een behandeling tegen acnelittekens kan onder meer bestaan uit:

 • Chemische peeling behandeling. Het doel van een chemische peeling is het verwijderen van de bovenste huidlaag door middel van een zuur. Door de peeling zal er ook een laagje van de littekens verwijderd worden waardoor deze zullen vervagen. Meer informatie vindt u op de pagina chemische peeling.
 • Micro-needling door middel van de dermica pen. Tijdens deze behandeling wordt gebruikgemaakt van 11 minuscule naaldjes die kleine verticale kanaaltjes in het littekenweefsel maken. Deze minuscule verticale kanaaltjes zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar verwonden de huid precies genoeg om het natuurlijke herstelproces te activeren. Het herstelproces zorgt voor huidvernieuwing waardoor littekens verminderen. Meer informatie vindt u op de pagina microneedling.
 • De fractional laser is bij Huidzorg 073 de meest effectieve behandeling om acnelittekens te behandelen. Tijdens de laserbehandeling worden zeer kleine, gecontroleerde bundels van hitte in de huid gemaakt, die worden omringd door gezonde normale huid. Wanneer het lichaam deze gecontroleerde schade herstelt, wordt het collageen in het gehele behandelde gebied vervangen waardoor littekens vervagen of zelfs verdwijnen. Meer informatie vindt u op de pagina fractional laser.
 • Fractional laser door middel van de Picoway laser is een lichte variant van de fractional laser die hierboven genoemd wordt.

Om vermindering van acnelittekens te constateren maken we voordat we starten met een van de bovenstaande behandelingen een huidanalyse met de Observ 520.

HUIDVEROUDERING

Wat is huidveroudering?

Wanneer een mens ouder wordt, verandert de huid. De huid wordt slapper, gaat rimpels en plooien vertonen en er kunnen onregelmatigheden en kleurveranderingen ontstaan. Behalve het natuurlijke verouderingsproces bestaat ook de extra snelle huidverandering door overmatige blootstelling aan zonlicht.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe verloopt de normale huidveroudering?

De huid begint vanaf het 30e levensjaar tekenen van veroudering te vertonen. In de loop van de jaren nemen de kenmerken van veroudering steeds verder toe. Een verouderende huid is dun, kwetsbaar, slap (verlies van elasticiteit) en droog.

Deze kenmerken zijn het gevolg van de volgende processen:

 • de opperhuid (epidermis) wordt steeds dunner
 • de lederhuid (dermis) verandert:
 • vermindering van bloedvaten in de huid
 • vermindering van bindweefsel (collageen) en elastinevezels
 • vermindering van aantal talgklieren en hun functie. Dit veroorzaakt een droge huid.

Door vermindering en verbrokkeling van de elastinevezels verliest de huid zijn elasticiteit. De verouderende huid vertoont dan rimpels en het typische ‘sigarettenpapier’-aspect: talloze kleine, ondiepe rimpeltjes die verdwijnen door de huid iets op te rekken.

Verschillende studies hebben aangetoond dat een ongezonde levensstijl het uiterlijk sneller doen verouderen. Stel je huid daarom niet te vaak bloot aan de zon, stop met roken, beperk het gebruik van alcohol en eet gevarieerd.

huidveroudering

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Er zijn verschillende soorten behandelingen die kunnen worden toegepast om de huidconditie te verbeteren.

 • Chemische peeling is een techniek om rimpels en onregelmatigheden van de huid minder zichtbaar te maken. Ook zonbeschadiging en vlekkerige pigmentatie van de huid kunnen ermee worden behandeld. De huid wordt egaler en gladder. Meer informatie vindt u op de pagina chemische peeling.
 • Bij een microneedling behandeling worden door middel van 11 minuscule naaldjes kleine kanaaltjes in de huid gemaakt. Deze minuscule verticale kanaaltjes zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar verwonden de huid precies genoeg om het natuurlijke herstelproces te activeren. Door de prikkeling in het bindweefsel komen actieve groei- en helende factoren vrij die zorgen voor de aanmaak van nieuw collageen en elastine. Collageen en elastine zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van de huid, waardoor de huid steviger en gladder wordt. Door deze factoren zal huidverjonging plaatsvinden. Meer informatie vindt u op de pagina microneedling.
 • De fractional laser is bij Huidzorg 073 de meest effectieve behandeling om lijntjes en rimpels te behandelen. Tijdens de laserbehandeling worden zeer kleine, gecontroleerde bundels van hitte in de huid gemaakt, die worden omringd door gezonde normale huid. Wanneer het lichaam deze gecontroleerde schade herstelt, wordt het collageen in het hele behandelde gebied vervangen waardoor de huid strakker en steviger wordt. Meer informatie vindt u op de pagina fractional laser.
 • Fractional laser door middel van de Picoway laser is een lichte variant van de fractional laser die hierboven genoemd wordt.
 • Daarnaast geeft de huidtherapeut advies over huidverzorgingsproducten. De huidverzorgingsproducten worden vaak geadviseerd als voorbereiding op de bovengenoemde behandelingen en om de huidveroudering te vertragen.

Om huidverbetering te constateren maken we voordat we starten met een van de bovenstaande behandelingen een huidanalyse met de Observ 520.

BEENVATEN

Wat zijn beenvaatjes?

Oppervlakkige, zichtbare beenvaatjes zijn chronisch verwijde vaten in de huid (haarvaten) als gevolg van vaatwandverslapping. In de meeste gevallen – geschat wordt dat bijna de helft van de bevolking gesprongen adertjes heeft – is het eerder een cosmetisch dan een medisch probleem. Deze beenvaatjes (ook wel Besenreiser of berkentakjes genoemd) zijn te herkennen aan de blauwe tot paarsrode kleur en zijn vlak onder het huidoppervlak te zien. De beenvaatjes kunnen overal op de benen voorkomen.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaan beenvaatjes?

Beenvaatjes zijn vaak het eerst zichtbare teken van een zwakke conditie van de bloedvaten, die in de loop van de tijd ernstiger kan worden. Door de zwaartekracht heeft het bloed meer moeite om terug te stromen richting het hart en zullen de vaatjes sneller kunnen verwijden. Vooral wanneer de vaatwanden al verzwakt zijn zoals gebeurt bij het ouder worden. Beenvaatjes kunnen ook een oorzaak zijn van een spatader in de omgeving. Vaak is het ontstaan van Besenreiser erfelijk bepaald, maar ook externe oorzaken zoals een staand beroep en zwangerschap kunnen een rol spelen.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut maakt gebruikt van de De Nd-YAG 1064 Long Pulse laser (GentleMax Pro laser). De laser geeft een laserpulse die zich richt op het bloed in de haarvaatjes. Door de warmte beschadigen de vaatjes waarna ze door het lichaam worden opgeruimd. De behandeling is enigszins pijnlijk, vergelijkbaar met warme prikjes of een elastiekje dat tegen de huid tikt. Een verdoving is bij lasertherapie echter niet nodig, de laser heeft een gekoelde tip die tijdens de behandeling uw huid direct comfortabel koelt. Door de huid meteen na de behandeling te koelen verdwijnt de pijn snel.

Meer informatie over de verschillende soorten behandelingen vindt u op de pagina vaatlaser.

COUPEROSE

Wat is couperose?

Een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gezicht wordt couperose genoemd. Het bestaat uit vele (tot ontelbare) zeer kleine rode en/of blauwe bloedvaatjes in de huid. Meestal treden de eerste uitgezette bloedvaatjes op vanaf de leeftijd van 30 jaar. Couperose komt voornamelijk voor op de wangen, neus en kin. Door met de vingertop op het vaatje te drukken, verdwijnt de roodheid eventjes. De uitgezette adertjes kunnen ook klachten geven zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk.
De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat couperose?

Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden, waarna ze zijn gaan verwijden. Een aantal oorzakelijke factoren of uitlokkende prikkels kunnen hieraan ten grondslag liggen:

 • Erfelijkheid: couperose komt vaker voor binnen families
 • Overmatige blootstelling aan de zon of de zonnebank
 • Huidtype: mensen met lichtere huidtypen lijken meer kans te hebben op het krijgen van couperose
 • Chronisch gebruik van corticosteroïden bevattende crèmes of zalven op het gezicht
 • Temperatuurschommelingen

Couperose

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan op twee verschillende manieren couperose behandelen. De keuze van de behandeling is afhankelijk van de hoeveelheid en de grootte van de vaatjes. Beide methoden hebben als doel het vaatje dicht te branden.

 • Bij grotere zichtbare adertjes maken we gebruik van de ND-Yag laser. Met de ND-Yag laser wordt door middel van een laserstraal het vaatje dicht gebrand.
 • Bij diffuse roodheid of zeer fijne (haar-)vaatjes maken we gebruik van het Ellipse IPL apparaat. De Ellipse heeft een andere golflengte die zeer geschikt is om oppervlakkige vaatjes te behandelen.

Meer informatie vindt u op de pagina vaatlaser.

PIGMENTVLEKKEN

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn de onregelmatige, bruine vlekken die bij veel mensen op de huid voorkomen, en dan met name op de rug van de handen en in het gezicht. Andere namen hiervoor zijn ouderdomsvlekken, levervlekken, zonnevlekken. In de medische wereld worden deze vlekken lentigo genoemd. Deze vlekken ontstaan voornamelijk daar waar de huid veel in de zon komt. Daarom hebben de meeste mensen vanaf de middelbare leeftijd er wel een paar: hoe ouder iemand is, des te meer zon er op de huid is geweest. Daarnaast speelt de afnemende hormonale activiteit een rol.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigment (melanine) in de huid wordt gevormd door pigmentvormende cellen (melanocyten). Dit gebeurt om de huid tegen de UV-stralen van de zon te beschermen. Hoe langer de huid wordt blootgesteld aan de zon des te meer pigment er wordt gevormd. Dit geeft de huid de gebruinde tint die veel mensen zo graag willen hebben. Het bruinen van de huid is dus een reactie van de huid om zich te beschermen tegen UV-stralen. Als de huid erg veel in de zon komt kunnen de pigmentvormende cellen een overreactie geven: er wordt dan te veel pigment aangemaakt dat bovendien ongelijkmatig wordt verdeeld. Er ontstaan ophopingen van pigment (hyperpigmentatie) die te zien zijn als donkere vlekken: pigmentvlekken. Vooral UV-A stralen zijn hier de oorzaak van.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut behandelt alleen donkere (dus geen witte) goedaardige pigmentvlekken. Voor het behandelen van de pigmentvlekken gebruikt de huidtherapeut de Alexandrite laser, PicoWay laser en/of Ellipse IPL apparaat.

Meer informatie over het laseren van pigmentvlekken vindt u op de pagina “pigmentvlekken laseren”.

LITTEKENS

Wat zijn littekens?

Littekens worden gevormd na diepe beschadiging van de huid. Wanneer alleen de opperhuid wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen geen littekens optreden. Wanneer ook de lederhuid bij het letsel betrokken is, zal de huid zich herstellen met achterlating van een litteken. Het littekenweefsel bestaat uit collageen (bindweefsel).

We onderscheiden verschillende soorten littekens:

 • ‘Gewone’ littekens: als een wond(je) normaal geneest, kan er een ‘gewoon’ litteken overblijven in de vorm van een smalle streep.
 • Atrofische littekens: doordat het weefsel onder het litteken verminderd is, liggen deze littekens vaak wat verzonken in de huid, denk aan het zogenaamde ‘putjes’-effect van acne of waterpokken.
 • Hypertrofische littekens: dit zijn verdikte littekens die bovenop de huid liggen als gevolg van een teveel aan collageenweefsel (hypertrofie).
 • Keloïdale littekens: deze zijn vergelijkbaar met hypertrofische littekens maar groeien over de grenzen van het wondgebied heen tot onregelmatige, abnormaal verdikte plekken.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat een litteken?

Een wond geneest in drie fasen:

 • De ontstekingsfase: deze duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en komt de wondgenezing op gang waarbij littekenweefsel en collagene vezels aangemaakt worden.
 • De regeneratiefase: deze duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen.
 • De rijpingsfase: begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood en voelt oppervlakkiger en soepeler.

Littekens ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijker dan op andere plekken.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).

De meest voorkomende behandelingen van littekens door de huidtherapeut zijn:

 • Camouflagetherapie om verkleuringen van een litteken te camoufleren. Meer informatie vindt u op de pagina camouflagetherapie.
 • Massages ter vermindering van jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem.
 • Het aanbrengen van drukpakkingen, tape, siliconenpleisters of siliconengel tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.
 • Chemische peeling. Hierbij wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd. Dat zorgt voor afvlakking van het litteken. Meer informatie vindt u op de pagina chemische peeling.
 • Microneedling door middel van de dermica pen. Tijdens deze behandeling wordt gebruikgemaakt van 11 minuscule naaldjes die kleine verticale kanaaltjes in het littekenweefsel maken. Deze minuscule verticale kanaaltjes zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar verwonden de huid precies genoeg om het natuurlijke herstelproces te activeren. Het herstelproces zorgt voor huidvernieuwing waardoor littekens verminderen. Meer informatie vindt u op de pagina microneedling.
 • De fractional laser is bij Huidzorg 073 de meest effectieve behandeling om littekens te behandelen. Tijdens de laserbehandeling worden zeer kleine, gecontroleerde bundels van hitte in de huid gemaakt, die worden omringd door gezonde normale huid. Wanneer het lichaam deze gecontroleerde schade herstelt, wordt het collageen in het gehele behandelde gebied vervangen waardoor littekens vervagen of zelfs verdwijnen. Meer informatie vindt u op de pagina fractional laser.

LIPOEDEEM

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een chronische, niet te genezen, veelal pijnlijke ziekte met een bovenmatige toename van vetweefsel op de benen, de heupen, de billen en/of de armen. Door een stoornis in het lymfestelsel wordt weefselvocht onvoldoende afgevoerd en ontstaan er pijnlijke zwellingen (lymfoedeem).
De eerste symptomen van lipoedeem zijn onevenredig zware benen, heupen, billen en/of armen waarbij het overtollige vetweefsel abrupt stopt bij knieën of enkels of bij ellebogen of polsen. Gewichtsverlies heeft nauwelijks invloed op de buitenproportionele vet- en vochtophopingen. Boven- en onderlichaam kunnen wel twee tot drie kledingmaten verschillen. Lipoedeem-weefsel is gevoelig, de pijn kan variëren van mild tot extreem waarbij een lichte aanraking of druk al niet te verdragen is. De huid oogt walnootachtig als een extreme vorm van cellulitis (sinaasappelhuid). Er ontstaan snel blauwe plekken.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat lipoedeem?

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich meer voordoet bij vrouwen dan bij mannen en dat de ziekte niet wordt veroorzaakt door te veel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen.

Lipoedeem ontwikkelt zich over het algemeen tijdens of net na de puberteit, maar de aandoening kan ook tijdens de zwangerschap of op latere leeftijd tijdens de menopauze tot uiting komen. Hormonen spelen een rol; soms is een schildklierafwijking de oorzaak.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Aangezien het ontstaan van lipoedeem niet kan worden voorkomen, zal – indien noodzakelijk – de behandeling dan ook mede gericht zijn op factoren die lipoedeem negatief beïnvloeden.

Aanbevelingen zijn:

 • Let op voor het ontstaan van overgewicht. Toename van vet op de plaatsen van lipoedeem zal door een dieet niet gemakkelijk meer verdwijnen! Volg bij overgewicht een dieet om toename te voorkomen. Bij een normaal lichaamsgewicht heeft afvallen geen effect op het lipoedeem.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging (met name fietsen, zwemmen, roeien, dansen, fitness en dergelijke). Vaak is een patiënt zich niet bewust van de verminderde spierkracht.
 • Draag overdag zo nodig aangemeten steunkousen om extra vochtvorming tegen te gaan en afvoer van lymfe te bevorderen.

Van belang is verder:

 • Als er sprake is van een duidelijke lymfoedeem component, kan soms aanvullende therapie worden gegeven zoals oedeemtherapie. Meer informatie vindt u op de pagina oedeemtherapie.
 • Medicijnen hebben geen enkel effect. Gebruik van plastabletten kan zelfs extra risico’s opleveren. Ook het gebruik van allerlei apparaten die in kranten en tijdschriften worden aangeboden om overtollig vet en cellulitis te behandelen is zinloos. Uw vet en putjes blijven, uw geld verdwijnt!
 • Chirurgische behandeling in de vorm van wegzuigen van vet (liposuctie), bijvoorbeeld rond de knie of het onderbeen wordt niet of nauwelijks toegepast en kan beschadiging van lymfebanen en dus indirect lymfoedeem tot gevolg hebben. Soms is er echter wel een indicatie voor liposuctie. Dit kan dan het beste in een multidisciplinair behandelprogramma plaatsvinden en in een centrum dat ervaring heeft met alle vormen van behandeling van lipoedeem en lymfoedeem.

LYMFOEDEEM

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van lymfevocht in een lichaamsdeel. Lymfoedeem geeft een (lood)zwaar gevoel in armen of benen, een gevoel van spanning rondom polsen, vingers, enkels, ellebogen of knieën, meestal aan de zijde van het lichaam waar het lymfestelsel beschadigd is. Het gewicht en de lichaamsomvang kunnen toenemen.
Om lymfoedeem te begrijpen is het goed te weten hoe het lymfevaatstelsel werkt. Slagaders voeren bloed van het hart naar de weefsels en het merendeel hiervan wordt via aders weer teruggevoerd naar het hart. Een klein deel van de bloedvloeistof (serum) treedt uit de kleinste bloedvaten en komt als lymfevocht terecht in de weefsels. Het lymfevocht wordt door de lymfevaten teruggevoerd naar een grote ader vlakbij het hart. De lymfevaten passeren hierbij vele lymfeklieren. In de lymfeklieren zitten veel witte bloedcellen, die eventuele ziekteverwekkers (bacteriën, schimmels, enzovoort) kunnen opruimen.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat lymfoedeem?

In principe kan lymfoedeem ontstaan door elke beschadiging van lymfevaten en lymfeklieren. Als er dan ook nog extra veel lymfevocht wordt aangemaakt, bijvoorbeeld door zware lichamelijke inspanning, door invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld warm weer) of door een infectie, dan wordt het helemaal moeilijk om dit af te voeren. Er bestaan twee soorten lymfoedeem: primair en secundair.

 • Bij primair lymfoedeem is er sprake van aangeboren afwijkingen van het lymfesysteem. Hierdoor kunnen vanaf de geboorte minder lymfevaten aanwezig zijn of deze functioneren minder goed dan normaal.
 • Secundair lymfoedeem ontstaat door een beschadiging van de lymfevaten. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een operatie waarbij de lymfeklieren verwijderd worden of na een bestraling.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Om oedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethoden geschikt. Bij de totale behandeling past de huidtherapeut vaak meerdere behandelmethoden toe. Tezamen vormen ze oedeemtherapie.
Een behandeling tegen lymfoedeem kan onder meer bestaan uit:

 • Manuele lymfedrainage: De huidtherapeut stimuleert met zachte pompbewegingen de afvoer van het lymfevocht.
 • Ambulante compressietherapie: Hierbij worden zwachtels gebruikt om het vocht in een korte tijd te verminderen.
 • Lymfetaping: Bijvoorbeeld op de romp is het moeilijk om ambulante compressietherapie toe te passen. Dan maakt de huidtherapeut gebruik van lymfetaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het vocht om zich te verplaatsen.
 • Steunkousen: Steunkousen geven tegendruk om de ledematen om ervoor te zorgen dat het oedeem niet terug komt.
 • Littekenbehandeling: De verstoring van het lymfestelsel komt vaak voor na een operatieve ingreep. Het litteken en de omringende huid krijgen daarbij ook de nodige aandacht van de huidtherapeut. De huid kan strak staan en het litteken kan verharden (fibroseren). Een massage van het littekenweefsel en de omringende huid maakt beide soepeler. Siliconenpleisters of lymfetape ondersteunen dit effect.

Meer informatie over de behandelingen vindt u op de pagina oedeemtherapie.

OVERBEHARING

Wat is overbeharing?

We spreken van overbeharing als er te veel en te dikke haren groeien op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien. Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.

 • Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.
 • Bij hirsutisme krijgen vrouwen haar op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van donshaar verschijnt er veel en donker haar op plekken als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat overbeharing?

De haargroei van de mens is genetisch bepaald en afhankelijk van leeftijd, ras en hormonale factoren. Nadat een haar is aangemaakt in het haarzakje (haarfollikel) duurt het maanden of jaren voordat deze uitvalt. Na een rustperiode – variërend van zes weken tot anderhalf jaar – groeit er uit het haarzakje weer een nieuwe haar. Slechts een deel van onze haren is dus zichtbaar. Als het na het epileren of harsen lijkt of de haar al na een week weer terugkomt, gaat het in werkelijkheid om een andere haar die er precies naast groeit.

Onze genen en onze hormonen bepalen waar er op het lichaam haar verschijnt, ze bepalen de hoeveelheid en de dikte van de haren en uiteindelijk dus of we licht of (te) zwaar behaard zijn.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Bij Huidzorg 073 wordt gebruikgemaakt van twéé verschillende technieken op het gebied van definitief ontharen.

 • Laserontharen is een zeer effectieve methode om donkere haren definitief te verwijderen. De huidtherapeut werkt tijdens deze behandeling met de professionele Alexandrite laser. De Alexandrite laser maakt gebruik van een lichtstraal die tot diep in de huid doordringt en een gecontroleerde hoeveelheid warmte afgeeft. Deze gecontroleerde warmte zorgt ervoor dat de haarwortel wordt vernietigd. Daarnaast bevat de Alexandrite laser een gepatenteerde Dynamic Cooling Device™ (DCD™) technologie die de bovenste huidlagen beschermt door middel van intensieve huidkoeling met cryogeen. De laser en DCD™ koeling vormen samen een optimale behandeling met minimale bijwerkingen. Meer informatie vindt u op de pagina laserontharen.
 • Elektrisch ontharen is effectief bij alle kleuren haren (blond, grijs, rood, bruin, zwart). Deze techniek is alleen geschikt voor kleinere oppervlaktes zoals het gezicht. Er wordt gebruikgemaakt van een minuscuul naaldje, waarmee haren één voor één behandeld zullen worden. De huidtherapeut laat het naaldje in het haarzakje glijden om vervolgens enkele seconden stroom te geven. Door de stroom ontstaat warmte in het haarzakje, waardoor de haar beschadigd en vernietigd wordt. Na elke behandeling worden de haren dunner en zwakker, waarna ze uiteindelijk zullen verdwijnen. Meer informatie vindt u op de pagina elektrisch ontharen.

OUDERDOMSWRATTEN

Wat zijn ouderdomswratten (verruca senilis/verruca seborrhoica)?

Ouderdomswratten zijn goedaardige vormsels aan de huid, die heel vaak voorkomen. Op de leeftijd van 30 jaar heeft men er meestal al een paar. Hoe ouder men wordt, hoe meer er verschijnen, vandaar de niet zo flatteuze naam ouderdomswrat (verruca senilis). Een andere naam die veel gebruikt wordt is verruca seborrhoica (vettige wrat).

Ouderdomswratten gaan niet vanzelf weg. Ze kunnen groter worden, soms enkele centimeters groot. Ze kunnen ook heel dik worden en zijn dan moeilijker te verwijderen. Heeft u een ouderdomswrat en stoort u zich daaraan? Wacht dan niet te lang om deze door de huidtherapeut te laten verwijderen.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaan ouderdomswratten?

Het is nog steeds een groot raadsel hoe ouderdomswratten ontstaan. Andere wratten, zoals voetwratten, worden door een virus veroorzaakt. Bij ouderdomswratten heeft men uitgebreid onderzocht of er ook sprake is van een virusinfectie, maar dit is niet gevonden. Omdat de een meer last heeft van ouderdomswratten en dit ook in de familie kan zitten, is het mogelijk dat een erfelijke factor een rol speelt. Op dit moment neemt men aan dat er in de loop der jaren in sommige huidcellen van het lichaam een ‘weeffoutje’ (mutatie) ontstaat waardoor ze opeens sneller gaan delen en een bultje/wratje vormen.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Omdat deze wratten goedaardig zijn, hoeven ze niet te worden verwijderd. Veel mensen willen ze toch graag weg hebben om cosmetische redenen, omdat ze in de weg zitten (ze kunnen heel groot worden) of omdat ze steeds stuk gekrabd worden en dan bloeden.

De huidtherapeut verwijdert ouderdomswratten door middel van een ring curette. Met de curette (scherpe lepel) wordt de wrat van de huid afgeschraapt. Daarna blijft er een oppervlakkige schaafwond achter, die geneest met een korstje. Later is er, net als bij een gewone schaafwond, niets of bijna niets meer van te zien.

ROSACEA

Wat is rosacea?

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’. De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes, maar heeft daar verder niets mee te maken. Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal niet voor het 30ste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor. Rosacea is een hardnekkige aandoening, die goed te behandelen is. De afwijkingen hebben echter de neiging steeds weer de kop op te steken. Over het algemeen bedreigt rosacea de gezondheid niet. De meeste patiënten zoeken hulp in verband met de cosmetisch storende afwijkingen.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat rosacea?

Het is niet bekend wat de oorzaak is van rosacea. Bij ongeveer een derde van de patiënten komt de aandoening vaker voor in de familie. Sommige factoren verergeren de klachten van rosacea: warmte, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Maar het is nooit aangetoond dat deze factoren de oorzaak zijn van de aandoening.
Een oorzakelijke rol van voeding is ook nooit aangetoond; wel kan (tijdelijke) verergering van de roodheid optreden door het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Rosacea is niet te genezen maar de huidtherapeut kan wel verschillende behandelingen combineren om ervoor te zorgen dat uw huid rustiger wordt.

GERSTEKORRELS

Wat zijn gerstekorrels (milia)?

De officiële naam voor een gerstekorrel is milia. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben gerstekorrels (milia) niets te maken met acne of puistjes. Een gerstekorrel is een klein wit korreltje of bolletje in de huid. Bij pasgeborenen gaan ze vanzelf weer over in enkele weken. Het kan ook op oudere leeftijd ontstaan, meestal in het gezicht. Die gaan vaak niet vanzelf over, in dat geval kunnen ze eenvoudig verwijderd worden door de huidtherapeut.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaan gerstekorrels?

Het ontstaat door een verstopping in de afvoergang van talgklieren of zweetklieren. Er ontstaat een klein, bolrond knikkertje (een cyste) gevuld met witte hoornschilfers. Er bestaat ook een vorm waarbij er heel veel milia bij elkaar zitten. Dat wordt milia en plaque genoemd. Meestal zit dat op de oogleden of rond of achter de oren.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan gerstekorrels zeer gemakkelijk en nagenoeg pijnloos verwijderen.

Eerst wordt de huid schoongemaakt met alcohol. Daarna wordt met de punt van een scherp naaldje een klein sneetje gemaakt over de milia. Vervolgens wordt de inhoud er uitgedrukt met de hand. De huid kan enkele uren na de behandeling roder zijn dan normaal.

Ga vooral niet knijpen in een gerstekorrel zonder dat er eerst een sneetje in is gemaakt aan de bovenkant. De cysten hebben een stevige wand. Het effect van knijpen is vaak veel beschadiging van de huid er omheen, infectie, of het openspringen van de gerstekorrel de verkeerde kant op, naar binnen in plaats van naar buiten.

Bij heel veel milia op één plek wordt soms vitamine-A crème (tretinoïne crème) voorgeschreven, of het gehele gebied wordt behandeld met een chemische peeling.

SCHIMMELNAGELS

Wat zijn schimmelnagels?

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de voeten en/of handen. Men spreekt ook wel van “kalknagels”. Het is een ontsierende aandoening, die soms gepaard gaat met pijnklachten. In Nederland lijdt naar schatting 2 tot 13% van de bevolking aan schimmelnagel(s). Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op infectie wordt groter naarmate men ouder wordt.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmelinfectie ontstaat vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Onder die omstandigheden nemen de “sporen” van schimmels hun kans waar om zich verder te verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus ook gemakkelijk mee in contact. Vooral gemeenschappelijke douches en kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna’s zijn berucht. Wanneer u daar op blote voeten loopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan een schimmelnagel door middel van de ND-Yag laser behandelen. De laserbehandeling tegen schimmelnagels berust op selectieve verhitting van de nagelplaat waardoor schimmels gedood worden. Alle nagels die geïnfecteerd zijn worden tijdens dezelfde sessie behandeld. Omdat nagels langzaam groeien, zien we het effect van de behandeling pas na 3 tot 6 maanden. Ondanks de optredende hitte van de laserstraal is de behandeling goed te verdragen.

Meer informatie over deze behandeling vindt u op de pagina “schimmelnagels laseren”.

STEELWRATJES

Wat zijn steelwratjes (fibromen)?

Steelwratjes, ook wel fibromen genoemd, zijn goedaardige huidgezwelletjes die bijzonder veel voorkomen. Iedereen van 30 jaar en ouder heeft er wel ergens een of meer op de huid. Gesteelde fibromen lijken een soort huidflapjes die met een smal steeltje aan de huid vast zitten. Ze zijn huidkleurig en kunnen slechts 1-2 mm groot zijn, maar exemplaren tot wel 2-3 cm komen voor! De kleine exemplaren komen soms in grote aantallen voor, met name in de oksels, de liezen, de hals en bij vrouwen ook onder de borsten.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat steelwratjes?

Het is nog onduidelijk hoe steelwratjes ontstaan. U kunt er daarom ook niets aan doen om fibromen te voorkomen. Ze gaan ook niet vanzelf weg maar zullen zelfs in de loop van de jaren groter worden. Hoewel iedereen fibromen kan ontwikkelen hebben mensen met overgewicht of diabetes wel meer kans op het ontwikkelen van steelwratjes.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Steelwratjes zijn volstrekt goedaardig. Soms kunnen ze wel klachten veroorzaken: zo kunnen ze afgekneld raken of geraakt worden bij het scheren van de huid. De behandeling is zeer eenvoudig zonder littekenvorming.

De huidtherapeut kan op twee verschillende manieren fibromen verwijderen.

 • Het steeltje van het fibroom kan met een (steriel!) schaartje worden afgeknipt. In veel gevallen is het steeltje zo dun dat verdoving niet nodig is. Er blijft een minuscuul oppervlakkig wondje over dat met een pleister kan worden afgedekt.
 • Bij coagulatie gebruikt de huidtherapeut een klein naaldje dat het fibroompje vanaf het oppervlak van de huid verhit. De fibroom wordt daarbij losgeweekt en zal daarna verschrompelen. Er ontstaat een klein oppervlakkig korstje. Dit valt meteen of enkele dagen na de behandeling af.

STRIAE

Wat is striae?

Striae is een van de vervelendste huidproblemen. Naar schatting krijgen 90% van de vrouwen die zwanger zijn (geweest), 70% van alle volwassen vrouwen en 40% van de mannen in hun tienerjaren striae.

In een vroeg stadium zijn striae parallel aan elkaar lopende rode lijnen in de huid. De lijnen hebben vaak kenmerken van verzonken littekens en kunnen in lengte variëren van enkele centimeters tot wel 20 centimeter. De rode kleur die de striae in een vroeg stadium vertonen kan soms zeer lang aanhouden. In de loop van de tijd verkleuren de meeste striae langzaam via beigekleurig naar huid- of ivoorkleurig. Dit proces kan soms jaren duren.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat striae?

Striae ontstaan wanneer het onderhuids bindweefsel uit elkaar getrokken wordt door snelle groei van het lichaamsdeel in kwestie. Het is niet ernstig maar kan cosmetisch storend zijn.

Striae kunnen ontstaan op elk deel van de huid dat een relatief snelle groei doormaakt. Hoe jonger de huid is, hoe groter het risico. Er zijn verschillende groepen mensen die een vergroot risico hebben op het ontstaan van striae:

 • zwangeren (buik en borsten)
 • pubers en adolescenten (dijen, billen, borsten)
 • mensen met overgewicht (buik, dijen, binnenzijde bovenbenen, bovenarmen)
 • bodybuilders (armen, bovenbenen, borsten)
 • mensen die gebruik maken van corticosteroïden (zalf, prednison)

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan striae behandelen met de fractional laser. Tijdens de laserbehandeling worden zeer kleine, gecontroleerde bundels van hitte in de huid gemaakt, die worden omringd door gezonde normale huid. Wanneer het lichaam deze gecontroleerde schade herstelt, wordt het collageen in het gehele behandelde gebied vervangen waardoor striae vervaagt. Meer informatie vindt u op de pagina fractional laser.

huidtherapeut

UW HUID, ONZE ZORG!

Huidzorg 073 werkt op maat door middel van een persoonlijk en gratis intake gesprek. Daarna maken we samen een vrijblijvend behandelplan. Wanneer u besluit om het behandelplan door ons uit te laten voeren kunt u direct starten zonder wachtlijst doordat wij over vakkundig personeel, meerdere locaties en ruime openingstijden beschikken. (ook 3 keren per week in de avond)